LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kurczak z imbirem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lekko słodki, soczysty i aromatyczny.

Kurczak z imbirem i czosnkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak z imbirem i czosnkiem

 

  • kurczak 1 kg ćwiartki
  • sos sojowy ¼ szklanki
  • imbir mielony 2 łyżeczki
  • cukier brązowy 3 łyżki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z imbirem i czosnkiem
Kurczaka umyć, poporcjować. Sos sojowy zmieszać z imbirem, cukrem i czosnkiem. Zaprawą polać kurczaka. Odstawić na 2 godziny. Piekarnik podgrzać do temperatury 180 stopni. Porcje kurczaka wyłożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Piec przez godzinę.
Kurczak z imbirem i czosnkiem
Przygotowanie zaprawy imbirowo-czosnkowej.
Kurczak z imbirem i czosnkiem
Polanie kurczaka zaprawą imbirowo-czosnkową.
Kurczak z imbirem i czosnkiem
Przełożenie zamarynowanego kurczaka do naczynia żaroodpornego.