SUPERPRZEPIS

Kurczak z jajkiem, białą kiełbasą i żurawiną

         
ocena: 4/5 głosów: 11
Kurczak z jajkiem, białą kiełbasą i żurawiną

Bardzo smacznie przygotowane mięsko, które śmiało można podać na świąteczny obiad:) Pierś z kurczaka z nadzieniem z gotowanego jajka, białej kiełbasy, żurawiny suszonej i świeżej bazylii..

Składniki:

Kurczak z jajkiem, białą kiełbasą i żurawiną

 

  • 1 biała kiełbasa (ok. 10 dkg)
  • 1 jajko
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1/2 garści świeżej bazylii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 3 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 kostka bulionu z grzybami leśnymi

Sposób przygotowania:

Kurczak z jajkiem, białą kiełbasą i żurawiną

Etap 1

Kurczak z jajkiem, białą kiełbasą i żurawiną
Ugotowana kiełbasa i jajko pokrojona w kostkę i posiekana żurawina.

Kiełbasę ugotować, usunąć z niej skórkę. Jajko ugotować na twardo, obrać. Kiełbasę i jajko pokroić w kostkę, żurawinę lekko posiekać.

Etap 2

Kurczak z jajkiem, białą kiełbasą i żurawiną
Jajka kiełbasa i żurawina wymieszane z bazylią solą i pieprzem.

Wszystko przełożyć do miseczki, dodać posiekaną bazylię, trochę soli i pieprzu, wymieszać.

Etap 3

Kurczak z jajkiem, białą kiełbasą i żurawiną
Każda pierś z kurczaka nacięta w środku.

Każdą pierś z kurczaka naciąć w środku, żeby otrzymać kieszonki.

Etap 4

Kurczak z jajkiem, białą kiełbasą i żurawiną
Przygotowany farsz nałożony do mięsnych kieszonek.

Do mięsnych kieszonek nałożyć przygotowany farsz. Brzegi mięsa spiąć wykałaczkami.

Etap 5

Kurczak z jajkiem, białą kiełbasą i żurawiną

Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, polać z obu stron sosem sojowym, posypać przyprawą do mięs. Mięso z obu stron mocno zrumienić.

Etap 6

Kurczak z jajkiem, białą kiełbasą i żurawiną

Do zrumienionego mięsa wlać szklankę wody, dodać bulion grzybowy w kostce.

Etap 7

Kurczak z jajkiem, białą kiełbasą i żurawiną

Dusić na małym ogniu pod przykryciem po ok. 12 minut z obu stron. Gotowe mięso podzielić na porcje.


Tagi:

kurczak mięsa