Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kurczak z leśnymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierś z kurczaka z dodatkiem leśnych grzybów.

Kurczak z leśnymi grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak z leśnymi grzybami

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 30 dkg leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki kremowego mixu do sałatek zup i sosów 18 %

Sposób przygotowania:

Kurczak z leśnymi grzybami
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju (można go zastąpić klarowanym masłem). Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Grzyby (użyłam mieszanki leśnych grzybów) oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Poza sezonem można użyć grzybów mrożonych. Grzyby dodać do zeszklonej cebuli i usmażyć. Jak prawie cały płyn z grzybów odparuje, dodać do nich pokrojone w niezbyt dużą kostkę mięso. Wymieszać i smażyć dalej razem przez ok. 10 minut. Dodać trochę soli i pieprzu do smaku. Dodać też kremowy mix. Wymieszać, smażyć jeszcze chwilkę. Podawać np. z makaronem.
Kurczak z leśnymi grzybami
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Kurczak z leśnymi grzybami
Oczyszczone i pokrojone grzyby dodane do cebuli i usmażone.
Kurczak z leśnymi grzybami
Pokrojone w kostkę mięso dodane do usmażonych grzybów.