szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Kurczak z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię marchewkę, więc aby zaoszczędzić czas przygotowałam z nią kurczaka. Kurczak wyszedł delikatny o lekko słodkim posmaku.

Kurczak z marchewką

Składniki:

Kurczak z marchewką

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z marchewką
Udka kurczaka należy posypać przyprawą do kurczaka i wymieszać z odrobiną oleju. Najlepiej odstawić na jakiś czas do lodówki, aby kurczak nabrał aromatu.

Marchewki obrać i pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Przygotować naczynie żaroodporne i przełożyć do niego kurczaka, plasterki marchwi i cebulę.

Oprószyć ziołami prowansalskimi,słodką papryką i solą. Wszystko przemieszać. Podlać odrobinę wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec pod przykryciem ok. 45 -50 min aż kurczak będzie miękki. Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i posypać natką pietruszki.