Książka Kucharska: Kuchnia chińska

Kurczak z migdałami (xingren jiding)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierś kurczaka pokroić w kostkę na 1 kęs. Mąkę ziemniaczaną ubić z białkiem i obtoczyć w niej mięso. Pora umyć i pokroić w plaste

Kurczak z migdałami (xingren jiding)

Składniki:

Kurczak z migdałami (xingren jiding)

 

  • 250 g piersi kurczaka
  • 1 por
  • 50 g pędów bambusa
  • 1 białko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej arachidowy lub kukurydziany (lub dowolny)
  • 1 lampka wina ryżowego (lub dowolnego białego)
  • cukier
  • kawałek imbiru
  • ½ filiżanki migdałów

Sposób przygotowania:

Kurczak z migdałami (xingren jiding)
Pierś kurczaka pokroić w kostkę na 1 kęs. Mąkę ziemniaczaną ubić z białkiem i obtoczyć w niej mięso. Pora umyć i pokroić w plasterki. Na patelni lub w woku rozgrzać silnie olej i wrzucić mięso. Obsmażyć, wyjąć – jeśli smażymy w woku odsuwamy kawałki kurczaka na wyższe piętro a na środek patelni wrzucamy pędy bambusa, pora, migdały. Jeśli brakuje oleju, to trzeba go uzupełnić przed dodaniem warzyw i dobrze rozgrzać. Krótko smażymy tak, aby por się nie rozgotował, najlepiej zdejmując wok z ognia, następnie mieszamy z kurczakiem, stawiamy wok na ogniu i podlewamy winem, startym kawałkiem imbiru (2 cm) lub dwoma łyżeczkami suszonego, dodajemy cukier. Zmniejszamy płomień. Smażymy jeszcze chwilę mieszając, tak aby część sosu odparowała. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym lub sojowym.