Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak z orzechami (Gruzja)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kurczaka oczyścić, umyć, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować (równie

Kurczak z orzechami (Gruzja)

Składniki:

Kurczak z orzechami (Gruzja)

 

  • 1 kurczak
  • 1/2 szkl łuskanych orzechów włoskich
  • 2 cebule
  • ziarna z 1 granatu
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1 szkl posiekanej drobno zieleniny (kolendra, koperek, pietruszka, szczypiorek, męta, estragon)
  • 2 jajka na twardo
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Kurczak z orzechami (Gruzja)
Kurczaka oczyścić, umyć, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować (równie dobrze kurczaka można upiec). Przygotować sos. Orzechy przepuścić przez maszynkę, dodać drono posiekaną cebulę, zieleninę, rozcieńczony ocet i ziarna granatu.. Przyprawiuć solą, pieprzem i cukrem. Kurczaka zalać sosem, postawić na parę minut na ogniu. Zdjąć, wyłożyć na półmisek, przybrać pokrajanymi w plasterki jajkami, szczypiorkiem i estragonem. Można podawać na zimno lub na gorąco.