Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kurczak z orzechami i gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwiczki z kurczaka z orzechami i gorgonzolą to pomysł na błyskawiczny, a jednocześnie smaczny obiad. Delikatne mięso zyskuje wyrazisty smak dzięki gorgonzoli, zaś orzechy sprawiają, że danie jest przyjemnie chrupiące.

Kurczak z orzechami i gorgonzolą

Składniki:

Kurczak z orzechami i gorgonzolą

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z orzechami i gorgonzolą

ETAP 1:

Kurczak z orzechami i gorgonzolą
Polędwiczki z kurczaka panierujemy i smażymy, posypujemy orzechami

Polędwiczki z kurczaka myjemy, osuszamy. Odcinamy błony.

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażymy na oleju (smażymy krótko na dużym ogniu).

Orzechy siekamy.

Podsmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy warstwą orzechów.

ETAP 2:

Kurczak z orzechami i gorgonzolą
Na polędwiczkach posypanych orzechami układamy plastry sera gorgonzola

Ser kroimy w plasterki, które układamy na polędwiczkach posypanych orzechami.

Kotleciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st.C, pieczemy 10-15 minut.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.