Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak z orzechami nerkowca (Chiny)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pokroić piersi kurczaka na paski. Wymieszać białko z mąką ziemniaczaną, olejem

Kurczak z orzechami nerkowca (Chiny)

Składniki:

Kurczak z orzechami nerkowca (Chiny)

 

  • piersi kurczaka bez skóry
  • białko
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka wytrawnej sherry
  • ząbek czosnku
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 4 cebule dymki
  • duża marchew
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 7 dag solonych orzechów nerkowca

Sposób przygotowania:

Kurczak z orzechami nerkowca (Chiny)
Pokroić piersi kurczaka na paski. Wymieszać białko z mąką ziemniaczaną, olejem sojowym i sherry. Dodać kurczaka i dobrze wymieszać. Drobno posiekać) czosnek, podobnie imbir, dymką pokroić na kawałki o długości 25 milimetrów, a marchewką na cienkie paski. Rozgrzać wok, wlać olej, a kiedy zacznie dymić, dodać czosnek i imbir, wymieszać. Dodać cebulką, marchewką i smażyć 1 minutę, po czym zdjąć warzywa z patelni. Następnie wrzucić do woka kurczaka, smażyć 2-3 minuty, dodać cebulą i marchewką. Wsypać orzechy, dodać wczen śniej sporządzony sos warzywny, wymieszać i podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.