bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Kuchnia chińska

Kurczak z orzechowym sosem curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na to pyszne curry znalazłam w mojej starej książeczce „Dania jednogarnkowe” Anne Wilson z 1993r.

Kurczak z orzechowym sosem curry Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak z orzechowym sosem curry

 

  • 2 duże udka z kurczaka (lub 3 mniejsze)
  • łyżka curry
  • łyżeczka kuminu
  • papryczka chilli
  • 1/4 szkl. masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • ząbek czosnku posiekany
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
  • duza papryka czerwona
  • małe marynowane kolby kukurydzy
  • łyżka oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

Kurczak z orzechowym sosem curry
Udka posypałam solą i pieprzem i upiekłam na grillu elektrycznym, ok 45 minut. Można także w piekarniku, ale chodzi o to żeby mięso miało smak jak kurczak z rożna. Następnie odstawiłam do ostygnięcia, po czym obrałam z kości i podzieliłam na "strzępy", czy tez paski jak kto woli.W miseczce wymieszałam curry, kumin, masło orzechowe, drobno posiekana chilli, wodę i cukier. W woku rozgrzałam olej, włożyłam pokrojona w paski paprykę, drobno posiekaną cebule ze szczypiorem, czosnek, imbir, kolby kukurydzy i smażyłam razem 2 min. Dodałam kurczaka, sos z miseczki wymieszałam razem, smażyłam kolejne 2 minuty. W trakcie skropiłam olejem sezamowym, doprawiłam sosem sojowym. Podałam z brązowym ryżem, ale można także z makaronem jajecznym.
Kurczak z orzechowym sosem curry
Chińskie curry z kurczakiem i masłem orzechowym