dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Kurczak z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do pysznego, świątecznego kurczaka wystarczy trochę jabłek i śliwek do farszu i trochę tych samych owoców (jako dodatek do niego) oraz pyszny sos ze świeżych żurawin. Owoce fantastycznie podkreślają lekką słodycz mięsa.

Kurczak z owocami

Składniki:

Kurczak z owocami

kurczak

  • 1 kurczak ok. 1,6 kg
  • 3/4 łyżki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 małe jabłko
  • 4 szt. śliwek kalifornijskich

owocowy dodatek

sos żurawinowy

Sposób przygotowania:

Kurczak z owocami
kurczak: Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sól wymieszać z majerankiem, natrzeć po wierzchu. Jabłko obrać, pokroić na grubą kostkę, dodać śliwki, nadziać kurczaka.

Włożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 1 i 1/2 godziny.

owocowy dodatek: Jabłek obrać, podzielić na ósemki, wyłożyć na patelnię. Dodać śliwki, przykryć pokrywką, udusić.

sos żurawinowy: Żurawinę umyć, przełożyć do rondelka. Jabłka drobno pokroić, dodać do rondelka, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać miód, wymieszać do jego rozpuszczenia.

Krótko zmiksować blenderem. Kurczaka podawać z duszonymi owocami i sosem żurawinowym.