gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kurczak z pieczarkami wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kurczaka z pieczarkami i koperkiem podaję z ziemniakami jako danie główne na obiad. Polecam. Mięso ma fajny smak.

Kurczak z pieczarkami wg Gosi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z pieczarkami wg Gosi

 

  • 10 pałek z kurczaka
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • pieprz
  • 200 gram pieczarek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1.2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki
  • 60 ml śmietanki 12%
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Kurczak z pieczarkami wg Gosi
Pałki z kurczaka przyprawiamy pieprzem i układamy na rozgrzanym tłuszczu (oliwie i margarynie). Smażymy przez chwilę. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do mięsa. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i także dodajemy do mięsa. Całość posypujemy słodką papryką oraz przyprawą uniwersalną. Następnie wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec mięso posypujemy mąką, wlewamy śmietankę oraz dodajemy drobno posiekany koperek. Danie wykładamy na talerz i dekorujemy gałązkami koperku.
Kurczak z pieczarkami wg Gosi
Pałki z kurczaka przyprawiamy pieprzem i układamy na rozgrzanym tłuszczu (oliwie i margarynie). Smażymy przez chwilę.
Kurczak z pieczarkami wg Gosi
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do mięsa.
Kurczak z pieczarkami wg Gosi
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i także dodajemy do mięsa.
Kurczak z pieczarkami wg Gosi
Pod koniec mięso posypujemy mąką, wlewamy śmietankę oraz dodajemy drobno posiekany koperek.