BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kurczak z piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny, kruchy, rozpływający się kurczak o bardzo chrupiącej skórce. Kurczak skusił swoim zapachem mojego najmłodszego wnuka który nie lubi obiadu ale za to uwielbia słodycze.

Kurczak z piekarnika

Składniki:

Kurczak z piekarnika

 

  • Kurczak około 1,5 - 1,7 kg,( pokroić na kawałki ),
  • oliwa 2 -3 łyżki,
  • sól do smaku,
  • słodka mielona papryka 1 łyżka,
  • papryki ostra 1 łyżeczka,
  • łyżeczka pieprzu świeżo mielonego,
  • przyprawa curry 1/2 łyżeczki,
  • czosnek 2 ząbki,(przeciśnięty przez praskę)
  • majeranek 1 łyżka,
  • tymianek 1/2 łyżeczki,
  • rozmaryn 1/2 łyżeczki,
  • bulion 1/2 szkl,

Sposób przygotowania:

Kurczak z piekarnika
Kawałki kurczaka umyć a następnie osuszyć.

Kawałki kurczaka posmarować oliwą lub olejem i dobrze natrzeć przyprawami. 

Kawałki kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. 

Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec około 1 - 1,5 godziny.

Po 30 minutach wlać 1/2 szklanki bulionu. 

Kurczaka co jakiś czas podlewać sosem wytwarzającym sie podczas pieczenia.

Dzięki temu skórka będzie złocista i chrupiąca.

Podajemy do drugiego dania lub tylko ze świeżym pieczywem.