Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kurczak z pomarańczą i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepszy efekt uzyskamy gdy mięso będzie leżało w marynacie całą noc.Wtedy nie tylko wierzch, ale i zaraz przy kości będzie delikatne i aromatyczne.

Kurczak z pomarańczą i miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z pomarańczą i miodem

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z pomarańczą i miodem
Z pałek odcinamy dolną kość, zalewamy wodą i moczymy co najmniej godzinę. Dokładnie osuszamy. W naczyniu mieszamy składniki na marynatę. Ocieramy skórkę z jednej pomarańczy i z dwóch wyciskamy sok. I też dodajemy do marynaty. Każdy kawałek mięsa pierw nacieramy marynatą i dopiero wkładamy do niej i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Dobrze aby ze dwa razy przemieszać mięso, wtedy marynata się dokładnie rozłoży. Na patelni rozgrzewamy masło, każdą pałkę obsmażamy, a następnie zalewamy resztą marynaty, przykrywamy i dusimy do miękkości. Dwie pozostałe pomarańcze obieramy noże, aby nie było białej skórki. Następnie filetujemy wycinając sam miąższ. Gdy mięso jest miękkie wyciągamy je, do powstałego sosu wrzucamy pomarańcze. Jeśli jest taka potrzeba redukujemy sos aby był gęsty. Podajemy z czym kto lubi polane sosem z kawałkami pomarańczy.
Kurczak z pomarańczą i miodem
Przed zanurzeniem w marynacie trzeba pierw dość mocno mięso nią natrzeć.
Kurczak z pomarańczą i miodem
Na gorącym maśle obsmażamy mięsko z każdej strony.
Kurczak z pomarańczą i miodem
Pomarańcze najpierw obieramy dokładnie nożem.
Kurczak z pomarańczą i miodem
A już z obranych wycinamy fileciki aby był sam owoc bez błon.