kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Kurczak z rozmarynem i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Aromatyczny kurczak, pachnący ziołami i soczysty w środku

Kurczak z rozmarynem i tymiankiem

Składniki:

Kurczak z rozmarynem i tymiankiem

 

 

  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kurczak z rozmarynem i tymiankiem
Kurczaka pokroić na następujące porcje- piersi odciąć wraz ze skórką, udka i podudzia. Reszta na zupę- dla wytrwałych w obgryzaniu mogą być również skrzydełka ale należy je piec krócej. Zrobić marynatę z ziół, soku i otartej skórki z limonki, plasterków mandarynki i octu. Części z kurczaka natrzeć sola i pieprzem, włożyć do marynaty i przetrzymać ze 2 h w lodówce a najlepiej przez noc-:) Skórkę na kurczaku naciąć w kratkę, piersi położyć skórką na dół, rozgnieść ręką. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie na silnym ogniu po 2 min z każdej strony. Kurczaka włożyć do rękawa, zawiązać szczelnie. Piekarnik nagrzać do 160, wstawić rękaw z kurczakiem, piec około 0.5 h. Nie wyłączamy piekarnika, wkładamy do niego blachę z wodą na najniższy poziom, na kratkę kładziemy podpieczonego kurczaka, smarujemy oliwą i grillujemy do zbrązowienia- około 5 min z każdej strony, za każdym razem smarując oliwą. Piersi można obciążyć czymś niepalnym i ciężkim z góry-:) Można podać z włoskim chlebem i sałatką -sałata, pomidory, ogórek, polanej 2 łyżkami oliwy zmieszanej z łyżeczką octu balsamicznego i posiekaną bazylią.