Kasiapichci

Kasiapichci

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Kurczak z różna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój dziadek był mistrzem w robieniu kurczaka z rożna jego smak pamiętam do dziś. Delikatny soczysty rozpływający się w ustach . Jego sekretem było robienie go z szczerego serca dla wnuków. Wkładał w niego tyle miłości że nie mógł smakować inaczej.

Kurczak z różna

Składniki:

Kurczak z różna

 

  • Kurczak świeży okolo 1.5kg
  • 1łyżeczka soli
  • 1łyżka majeranku
  • 1/2łyżeczki pieprzu
  • 2-4 ząbki czosnku
  • Mniejsze pół masła
  • Papryka do posypania na wierzch kurczaka

Sposób przygotowania:

Kurczak z różna
Kurczaka myjemy osuszamy. W misce mieszamy wszystkie przyprawy oraz posiekany czosnek. Przyprawą dokładnie nacieramy kurczaka nie tylko skórę ale i pod nią a także w środku. Między skórą a piersiami wkładamy rękę i robimy coś na wzór kieszeni. Dokładnie wcieramy w mięso przyprawy w ten sposób smak przypraw będzie wszędzie a nie tylko na skórze. Zostawiam na kilka godzin a najlepiej na noc w lodówce. Następnego dnia wyciągamy kurczaka i pod skórę wkładamy kilka plasterków masła z jednej i drugiej strony oraz do środka (około 80g)

Nabijamy na patyk i wkładamy do rożna pieczemy około 1.5 godz. Następnie wykładamy bardzo ostrożnie i przekładamy na talerz. Podajemy z frytkami ziemniakami itd ja podaję z chlebem bo uwielbiam jeść go z tym tłuszczem co powstał podczas pieczenia i pomidorkami z cebulką z łyżką majonezu. SMACZNEGO

Czasem tez dodaję imbir i pieprz czosnkowy. Kurczaka można też piec w piekarniku 180st około 1.5godz.

Przyprawy kto jak lubi może być mniej lub więcej u mnie mało soli.

Kurczaka oczywiście podczas pieczenia podlewamy sosem co jakiś czas.

Tagi:

dania kurczak