BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kurczak z rożna w sosie żurawinowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Aromatyczny kurczak w sosie żurawinowym , to smaczne danie , które będzie uwieńczeniem rodzinnego spotkania.

Kurczak z rożna w sosie żurawinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z rożna w sosie żurawinowym

 

  • kurczak o wadze 1,7 kg

 

 

  • sos żurawinowy:
  • żurawina suszona - 50 g
  • konfitura żurawinowa - mały słoik
  • sól do smaku
  • pieprz czarny
  • woda- 1 szklanka

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z rożna w sosie żurawinowym
Kurczaka należy dokładnie umyć , osuszyć na papierowym ręczniku , natrzeć solą . Przygotowujemy marynatę do kurczaka: musztardę mieszamy z miodem , dodajemy oliwę oraz pokrojoną drobno suszoną żurawinę , ucieramy . kurczaka smarujemy marynatą , przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 1/2 godziny do lodówki . Robimy sos : w rondelku gotujemy wodę z żurawiną , dodajemy listek laurowy , ziele angielskie , solimy do smaku . Gotujemy na małym ogniu . Po 5 minutach dokładamy słoiczek konfitury żurawinowej , mieszamy i redukujemy sos do pożądanej gęstości . Zamarynowanego kurczaka nadziewamy na szpikulec , nastawiamy piekarnik na funkcję rożna , pieczemy około 30-40 minut w temp.220 C , potem temperaturę zmniejszamy do 190 C i pieczemy jeszcze około godziny .Podczas pieczenia polewamy kurczaka wytworzonym tłuszczem. Po upieczeniu smarujemy sosem żurawinowym .
Kurczak z rożna w sosie żurawinowym
Kurzczaka smarujemy marynatą , odstawiamy do lodówki .
Kurczak z rożna w sosie żurawinowym
Nadziewamy na rożno , pieczemy w piekarniku .
Kurczak z rożna w sosie żurawinowym
W rondelku gotujemy sos żurawinowy na małym ogniu .
Kurczak z rożna w sosie żurawinowym
Dokładamy słoiczek żurawiny , sos redukujemy .