szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1220]

Kurczak z rożna z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczysty kurczak z domowego piekarnika

Kurczak z rożna z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z rożna z piekarnika

  • 1 kurczak ok 1,5 kg(u mnie bez skrzydełek bo poszły na zupę)
  • sól
  • majeranek
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Kurczak z rożna z piekarnika

Kurczaka myjemy i osuszamy. W miseczce przygotowujemy marynatę z oliwy i papryki. Kurczaka nacieramy solą zewnątrz i wewnątrz i obsypujemy majerankiem. Nacinam skórę przekładając przez nie udka. Kurczaka wkładamy do miski z marynatą i smarujemy go nią dokładnie. Czosnek kroimy na małe kawałeczki i wtykamy je w kurczaka. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki min na 2 godziny, można na całą noc. Kurczaka umieszczamy na pręcie rożna i wstawiamy do piekarnika. Ja piekłam 70 minut w 180 stopniach.