aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Kurczak z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo dobry kurczak smakuje idealnie z ryżem.

Kurczak z ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak z ryżem

 

  • 2 szkl ryżu
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • ZALEWA:
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki papryki mielonej
  • do smaku pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Kurczak z ryżem
Udka myjemy, nacieramy obranym i pokrojonym w kostkę czosnkiem, cebulą obraną i pokrojoną w piórka i posypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 1,5 godziny w chłodne miejsce. Ryż dokładnie myjemy i wykładamy na dno garnka. Na ryżu układamy udka kurczaka. Zalewę przygotowujemy z wody , koncentratu pomidorowego, papryki mielonej, masła i przypraw. Można dodać łyżkę jarzynki.Mięso zalewamy zalewą i pieczemy w piekarniku półtorej godziny w 170 stopniach. Podajemy z ryżem i dowolną sałatą.
Kurczak z ryżem
Do naczynia wysypujemy umyty ryż na który wykładamy mięso.
Kurczak z ryżem
Na ryżu układamy mięso i zalewamy przygotowaną zalewą.
Kurczak z ryżem
Zalane mięso wkładamy do piekarnika na ponad godzinę.