VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak z ryżem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Banalnie proste i szybkie danie obiadowe. Swoją prostotą zachwyci każdego. Idealne dla osób na diecie.

Kurczak z ryżem i warzywami

Składniki:

Kurczak z ryżem i warzywami

 

  • 200 g ryżu
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 g fasolki szparagowej zielonej
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 200 g pieczarek
  • 150 g kukurydzy
  • 1 marchewka
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do kurczaka
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich
  • 200 ml bulionu drobiowego

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z ryżem i warzywami
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na patelni.

Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w pół plasterki, paprykę w kosteczkę, marchewkę w plasterki.

Wszystkie warzywa dokładamy do kurczaka, podlewamy bulionem, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich, solą, pieprzem i dusimy do miękkości.

Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, podajemy z mięsem.