iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kurczak z sezonowymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dania z drobiu są smaczne i tanie w przygotowaniu, połączenie mięsa i świeżych warzyw daje nam pełnowartościowy posiłek.

Kurczak z sezonowymi warzywami

Składniki:

Kurczak z sezonowymi warzywami

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z sezonowymi warzywami

ETAP 1:

Kurczak z sezonowymi warzywami
Mięso podzielić na mniejsze porcje i usmażyć.

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze części, natrzeć przyprawą do drobiu i odstawić na 2-3 godziny.

Patelnię z grubym dnem rozgrzać i obsmażyć na niej mięso na złoty kolor bez dodawania tłuszczu, kiedy mięso jest rumiane należy przykryć pokrywką , zmniejszyć płomień i udusić mięso do miękkości ( para pod pokrywką wytworzy odpowiednią ilość płynu)

ETAP 2:

Kurczak z sezonowymi warzywami
Warzywa dodawać etapami zgodnie z twardością.

Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać paprykę pokrojoną w dość sporą kostkę, a po około 5 minutach dołożyć cukinię pokrojoną w pół plasterki i drobno pokrojony czosnek, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą bazylii, dusić całość kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.

Do warzyw dołożyć mięso i obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, wymieszać i dusić całość kilka minut, aż smaki się połączą, przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Tagi:

danie kurczak