czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Kurczak z sosem z mleka kokosowego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do rondla wlać mleko kokosowe i wrzucić mango. Doprowadzić do wrzenia

Kurczak z sosem z mleka kokosowego

Składniki:

Kurczak z sosem z mleka kokosowego

  • 3 łyżeczki karaibskiego ostrego sosu chili lub tabasco
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki stołowe posiekanej, świeżej kolendry plus gałązka do przybrania
  • 3 łyżki stołowe oliwy
  • 4 piersi kurczaka z kością lecz bez skóry
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 małe, dojrzałe mango, obrane, bez pestki, pokrojone w kostkę (około 175g)
  • sok z ½ limonki

Sposób przygotowania:

Kurczak z sosem z mleka kokosowego

Rozgrzać grill. Do szklanej miski wlać 2 łyżeczki sosu chilli, dodać czosnek, paprykę, tymianek, połowę kolendry, pół łyżeczki soli i 2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Wlać olej i dokładnie wymieszać. Naciąć piersi kurczaka . W nacięcia wetrzeć marynatę. Pokryć nią całe mięso. Można je zostawić w marynacie na całą noc. Ułożyć mięso na grillu(ewentualnie w piekarniku) i piec 8-10 minut po obu stronach, aż mięso będzie miękkie. Do rondla wlać mleko kokosowe i wrzucić mango. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu 5 minut, aż mango będzie miękkie. Dodać łyżeczkę sosu chilli, łyżkę stołową posiekanej kolendy, i sok z limonki. Zmiksować w mikserze lub blenderem ręcznym. Doprawić do smaku świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Na teleż wyłożyć upieczone piersi z kurczaka polac sosem i gotowe :)