Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kurczak z teriyaki i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierś z kurczaka marynowana w ketchupie z dodatkiem świeżego imbiru, miodu i sosu teriyaki, a następnie upieczona.

Kurczak z teriyaki i imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z teriyaki i imbirem

 

  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżego tartego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona cebula

Sposób przygotowania:

Kurczak z teriyaki i imbirem
Sos teriyaki przelać do miseczki. Dodać do niego posiekany czosnek, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach świeży imbir, miód i ketchup. Dokładnie wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w ukośne plasterki. Przełożyć je do miski. Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do mięsa. Dodać do niego przygotowaną marynatę. Wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso z marynatą przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut. Podawać np.z ryżem.
Kurczak z teriyaki i imbirem
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Kurczak z teriyaki i imbirem
Piersi z kurczaka pokrojone w ukośne plasterki.
Kurczak z teriyaki i imbirem
Mięso z cebulą dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Kurczak z teriyaki i imbirem
Zamarynowane mięso z cebulą przełożone do naczynia do zapiekania.