Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kurczak z trawą cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i niezwykle aromatyczne danie z kuchni azjatyckiej

Kurczak z trawą cytrynową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z trawą cytrynową

 

  • Pierś z kurczaka
  • 5 łodyg trawy cytrynowej
  • Łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Cebula
  • Marchewka
  • Zielona papryka
  • 50g posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych
  • Łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Spora szczypta brązowego cukru
  • Pęczek szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z trawą cytrynową
Kurczaka kroimy w paski. Trawę cytrynową obieramy z twardej, zewnętrznej części i kroimy w plasterki biało- fioletowy środek. Kurczaka mieszamy z trawą i olejem sezamowym. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy zamarynowane mięso, dorzucamy cebulę pokrojoną w pióra i marchewkę pokrojoną w słupki. Smażymy ciągle mieszając przez 3 minuty i dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki. Dodajemy orzechy sos rybny i sos sojowy i całość smażmy mieszając od czasu do czasu przez jakieś 10 minut. Doprawiamy cukrem i ewentualnie odrobiną soli i pieprzu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Kurczak z trawą cytrynową
Zaczynamy od zamarynowania kurczaka z trawą cytrynową
Kurczak z trawą cytrynową
Podsmażamy kurczaka z cebulą pokrojoną w pióra
Kurczak z trawą cytrynową
Dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki czy zapałki
Kurczak z trawą cytrynową
Dodajemy paprykę orzechy i doprawiamy do smaku