dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Kurczak z warzywami po wietnamsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Upodobaliśmy sobie z mężem ostatnio wietnamską knajpkę. Jedno z dań próbowałam odtworzyć w domu i chyba całkiem nieźle mi poszło bo robiłam je już kilka razy.

Kurczak z warzywami po wietnamsku

Składniki:

Kurczak z warzywami po wietnamsku

 

  • 400 g piersi kurczaka
  • 1/2 brokuła
  • 200 g fasolki szparagowej zielonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 słoiczka pędów bambusa pokrojonych w słupki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta papryki chilli
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 2 torebki ryżu jaśminowego
  • kurkuma

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami po wietnamsku
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, fasolkę kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości. Piersi kurczaka kroimy w cienkie paseczki i smażymy na odrobinie oleju. 

Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i brązowy cukier.

Chwilę razem smażymy. Dodajemy sos sojowy, paprykę słodką, ostra i odrobinę chilli mieszamy. Podlewamy wodą, dodajemy brokuła i fasolkę i chwilę razem dusimy. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz pędy bambusa. Mąkę rozrabiamy w odrobinie wody i wlewamy na patelnię.

Całość podgrzewamy jeszcze chwilę. Podajemy z ryże jaśminowym ugotowanym w wodzie z odrobiną kurkumy dla koloru. Smacznego :)