sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Kurczak z warzywami pod sojową pierzynką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne danie prosto z piekarnika. Mięso i warzywa otulone delikatną sojową pierzynką doskonale nadają się na świąteczny obiad.

Kurczak z warzywami pod sojową pierzynką

Składniki:

Kurczak z warzywami pod sojową pierzynką

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 szkl marchewki z groszkiem
  • kilka różyczek brokuła
  • przyprawa do kurczaka
  • olej

 

  • sojowa pierzynka
  • 1 szkl ugotowanej soi
  • 1/2 szkl jogurtu naturalnego
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej lub suszonej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka słodka w proszku
  • pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami pod sojową pierzynką
1. Mięso kroimy w kostkę. Marynujemy z przyprawie do kurczaka wymieszanej z odrobiną oleju.

2. Układamy je na dnie naczynia do zapiekania.

3. Pomiędzy kawałkami mięsa wkładamy różyczki brokuła i równomiernie rozsypujemy marchewkę z groszkiem ( ja użyłam mrożonych warzyw).

4. Soję, parmezan, jogurt, czosnek i pokrojony seler naciowy wkładamy do malaksera. Miksujemy. Doprawiamy pozostałymi przyprawami.

5. Na koniec dodajemy ewentualnie sól i sok z cytryny do smaku.

6. Powstałą masa zalewamy mięso z warzywami.

7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ºC i pieczemy 30-40 minut.

8. Gotowe danie możemy posypać czarnym sezamem, natką pietruszki lub innymi dodatkami.