Kurczak z wątróbką pieczarkami groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso umyć, pozbawić włókien i pokroić w kostkę. Wymieszać z solą, startym na tarce imbirem, łyżką oleju i odstawić na 15 minut. G

Kurczak z wątróbką pieczarkami groszkiem

Składniki:

Kurczak z wątróbką pieczarkami groszkiem

 

  • 1 pierś kurczaka
  • 150 g wątróbek drobiowych
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 cm świeżego imbiru (lub 3 łyżeczki imbiru w proszku)
  • 4 łyżki oleju
  • 5 małych pieczarek
  • 100 g zielonego groszku z puszki albo mrożonego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 ½ łyżki wódki ryżowej (lub innej)

Sposób przygotowania:

Kurczak z wątróbką pieczarkami groszkiem
Mięso umyć, pozbawić włókien i pokroić w kostkę. Wymieszać z solą, startym na tarce imbirem, łyżką oleju i odstawić na 15 minut. Grzyby umyć, pozbawić ogonków, kapelusze przeciąć na ćwiartki. 2 łyżki oleju rozgrzać w woku, włożyć mięso i usmażyć przez 2 minuty na dużym ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć. Dodać łyżkę oleju, rozgrzać, wrzucić pieczarki, wymieszać, dodać sosu sojowego, wsypać cukier i wódkę, smażyć 1 i ½ minuty. Mięso z powrotem dodać na patelnię wymieszać i smażyć 1 i ½ min na ostrym ogniu. Podawać z ryżem lub makaronem sojowym.