Kurczak z winem chianti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na oliwie podsmaż kurczaka aż się lekko zrumieni. Wyjmij. Cebulę obierz, pokrój na grube półtalarki, podsmaż na oleju, dodaj czerw

Kurczak z winem chianti

Składniki:

Kurczak z winem chianti

 

  • 3 łyżki oliwy
  • 4 porcje piersi z kurczaka lub udek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki czerwonego Pesto
  • 1 ¼ szklanki czerwonego wina chianti
  • 1 ¼ szklanki wody
  • kiść czerwonych winogron
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak z winem chianti
Na oliwie podsmaż kurczaka aż się lekko zrumieni. Wyjmij. Cebulę obierz, pokrój na grube półtalarki, podsmaż na oleju, dodaj czerwone pesto i podduś aż cebula będzie miękka, ale nie zrumieniona. Dodaj chianti i wodę, zagotuj sos dokładnie mieszając, włóż obsmażonego kurczaka. Popieprz. Zmniejsz ogień, przykryj i duś na małym ogniu 20-30 min do miękkości. Winogrona opłucz, owoce oberwij z gałązki i przekrój na polówki i usuń pestki. Dodaj do sosu kurczaka oraz winogrona. Podduś jeszcze 10 minut. Podawaj kurczaka polanego sosem.