SUPERPRZEPIS

Kurczak z zielonym curry po tajsku

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Kurczak z zielonym curry po tajsku Więcej zdjęć (5)

Inspiracją do tego dania był przepis Agnieszki Maciąg z książki „Smaki życia”. Tak przygotowany kurczak jest zaskakująco miękki i soczysty. Polecam.

Składniki:

Kurczak z zielonym curry po tajsku

 

  • PORCJA DLA 2-3 OSÓB (w zależności od apetytu):
  • 25 dag piersi z kurczaka
  • 2-3 łyżki zielonej pasty curry
  • puszka 250 ml mleczka kokosowego
  • około 1/2 szklanki wody
  • 20 dag pędów bambusa ze słoiczka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • chili w proszku lub posiekana świeża papryczka chili
  • 1/2 szklanki liści tajskiej bazylii – nie można jej zastąpić zwykłą, ponieważ inaczej smakuje
  • do podania ryż na sypko

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z zielonym curry po tajsku
Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Mleczko kokosowe wymieszać . Pędy bambusa pokroić w słupki. Bazylię opłukać, otrzepać z wody, oberwać listki z gałązek i grubo posiekać. Pastę curry włożyć do rondelka i podgrzać szybko mieszając, dodać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pokrojone mięso, gotować 5 minut. Dodać pędy bambusa, podlać wodą i ponownie doprowadzić do wrzenia (sos powinien być dość rzadki). Doprawić do smaku sosem rybnym, cukrem trzcinowym i chili. Dodać listki bazylii, wymieszać, zagotować i od razu podawać z ugotowanym na sypko ryżem. 
Kurczak z zielonym curry po tajsku
Pastę curry włożyć do rondelka i podgrzać szybko mieszając, dodać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia.
Kurczak z zielonym curry po tajsku
Wrzucić pokrojone mięso, gotować 5 minut.
Kurczak z zielonym curry po tajsku
Dodać pędy bambusa, podlać wodą i ponownie doprowadzić do wrzenia.
Kurczak z zielonym curry po tajsku
Doprawić do smaku sosem rybnym, cukrem trzcinowym i chili. Dodać listki bazylii, wymieszać, zagotować i od razu podawać z ugotowanym na sypko ryżem.