LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kurczak ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyśmienity kurczak w nowym wydaniu.

Kurczak ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak ze śliwkami

 

  • ćwiartki kurczaka 3
  • suszone śliwki bez pestek 20 dag
  • liść laurowy 3-4
  • szalotki 8
  • pieczarki małe 20 dag
  • cukier 2-3 łyżeczki
  • musztarda Dijon 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy 1 mała puszka
  • piwo 1 szklanka
  • bulion drobiowy 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 3 płaskie łyżeczki
  • sok z cytryny 3 łyżeczki
  • natka pietruszki 2-3 łyżeczki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kurczak ze śliwkami
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje i obrać ze skórki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, obsypać śliwkami suszonymi i obłożyć liśćmi laurowymi, odstawić. Ze skórek kurczaka wytopić tłuszcz i podsmażyć na nim cebulkę (przekrojoną na 2 lub 4 części). Umyć pieczarki (jeśli duże, to przekroić), dodać do cebulki. Posypać cukrem, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, piwo i bulion, przyprawić solą i pieprzem, zagotować. Sosem zalać kurczaka. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Mąkę wymieszać z sokiem z cytryny i pietruszką (można dodać odrobinę wody). Wlać do kurczaka, zapiekać kolejne 10-15 minut. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub innymi kluseczkami.
Kurczak ze śliwkami
Obłożenie porcji kurczaka śliwkami i liścmi laurowymi.
Kurczak ze śliwkami
Przygotowanie sosu do kurczaka ze śliwkami.
Kurczak ze śliwkami
Zalanie przygotowanym sosem kurczaka ze śliwkami.
Kurczak ze śliwkami
Dodanie mąki z sokiem cytrynowym i natką do kurczaka ze śliwkami.