dziubdziub

dziubdziub

Kucharz
[Przepisów: 11]

Kurczak ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie dla miłośników drobiu w trochę innej odsłonie- pyszny , delikatny- oryginalny smak

Kurczak ze śliwkami

Składniki:

Kurczak ze śliwkami

 

  • 2 filety z piersi kurczaka(ok. 45 dag)
  • 2 cebule
  • 20 dag suszonych śliwek- bez pestek
  • pieprz
  • sól
  • sok z cytryny
  • mąka
  • oliwa
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Kurczak ze śliwkami
Śliwki moczymy w winie wymieszanym z miodem. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i dno wykładamy połową posiekanej cebuli. Umyte, obsuszone filety kroimy w poprzek włókien w paski grubości grubych frytek, kropimy obficie sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce- po tym czasie oprószamy najlepiej przez sito - mąką z przyprawami. Na rozgrzaną oliwę kładziemy porcjami przygotowane mięso. Gdy wszystkie kawałki pięknie się obrumienią, wyjmujemy je i układamy na warstwie cebuli i podlewamy tłuszczem na którym mięso się smażyło. Całość zalewamy winem wraz z namoczonymi śliwkami i miodem, posypujemy pozostałą cebulą. Zapiekamy pod przykryciem w wygrzanym piekarniku w temp. 160 st przez 30 min lub nieco dłużej( zależy od grubości mięsa). Najlepiej smakuję podany z ugotowanym na sypko ryżem i sezonową surówką:)