Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak ze śliwkami (Gruzja)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczaka podzielić na części, posolić, posypać tymiankiem i odstawić na 30 minut. W

Kurczak ze śliwkami (Gruzja)

Składniki:

Kurczak ze śliwkami (Gruzja)

 

  • duży kurczak

 

  • 2 duże cebule

 

 

  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

 

  • duży pęczek koperku

 

  • trochę mięty

 

  • łyżka tłuszczu

 

  • łyżeczka tymianku

 

  • łyżeczka nasionek kolendry

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak ze śliwkami (Gruzja)
Kurczaka podzielić na części, posolić, posypać tymiankiem i odstawić na 30 minut. W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić kawałki kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie wlać tyle wrzątku, aby mięso było na wpół przykryte. Przykryć i gotować na małym ogniu. Śliwki namoczyć, usunąć pestki, wrzucić do kurczaka razem z pokrojona w talarki cebulą i zmielonymi nasionami kolędry. Gdy wszystkie składniki będą miękkie doprawić solą, papryką, resztką tymianku i pieprzem. Przed podaniem posypać siekanym koperkiem i miętą.