Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kurczak ze szpinakiem i ryż trzy-kolory

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prawdziwa paleta barw! Cieszy oko zwłaszcza w trwającej zimowej aurze.

Kurczak ze szpinakiem i ryż trzy-kolory Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak ze szpinakiem i ryż trzy-kolory

 

  • 3 woreczki (3x100gram) ryż biały
  • 2 buraki czerwone
  • 0,5 szklanki sok jagodowy bez cukru! (100% naturalny)
  • 1 łyżeczka kurkuma
  • 0,5 cytryny

 

  • sos:
  • 400 gram pierś z kurczaka
  • 2 kulki mrożonego szpinaku lub 4 garstki świeżego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietana 30%
  • olej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak ze szpinakiem i ryż trzy-kolory
Przygotowujemy ryż w 3 kolorach:

Nastawiamy po 2-3 szklanki wody w 3 osobnych naczyniach, lekko solimy. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy do każdego z naczyń po 1 woreczku ryżu, po 2 minutach, kiedy ryż namoknie dodajemy nasze naturalne barwniki (suchy ryż nie będzie łapał koloru). Do jednego z naczyń dodajemy kurkumę - mieszamy. Do drugiego z naczyń wlewamy sok jagodowy oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Do ostatniego dodajemy buraki (wcześniej obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach) oraz również łyżeczkę soku z cytryny. Ryże gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, następnie zdejmujemy z ognia, ale pozostawiamy w naczyniu z wrzątkiem przez przynajmniej 8 minut - ryż powinien być lekko rozgotowany, aby można było lepić kulki.



Sos:

Mięso kroimy w niedużą kostkę, cebulę w drobną, a obrane ząbki czosnku dokładnie siekamy - wszystko przekładamy na patelnię, dodajemy nieco oleju i smażymy. Kiedy mięso i cebulka są miękkie dodajemy szpinak. (nie polecam kupnego szpinaku w brykietach - jest niesmaczny. Najlepiej użyć świeżego - wtedy go siekamy, natomiast ja użyłam szpinak, który sama mroziłam w lecie z własnej uprawy). Po 3 minutach od dodania szpinaku wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

Na każdym z talerzu (przepis na 4 porcje) układamy po 3 kulki ryżu - każda w innym kolorze. Obok układamy nasz sos szpinakowy, dekorujemy świeżym ogórkiem i siekanym szczypiorkiem.



Na prawdę można się zakochać w kolorach! Intensywna żółć, w kolorze słonka za którym tak tęsknimy, zielony to trawka, która mam nadzieję niebawem się pojawi, a czerwień i fiolet to kwiaty:) Prawdziwa paleta barw!
Kurczak ze szpinakiem i ryż trzy-kolory
Przygotowujemy wszystkie składniki do barwienia ryzu
Kurczak ze szpinakiem i ryż trzy-kolory
takie oto kolorki ryżu uzyskałam z naturalnych barwników
Kurczak ze szpinakiem i ryż trzy-kolory
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki do sosu
Kurczak ze szpinakiem i ryż trzy-kolory
do podsmażonego mięska dodajemy posiekany szpinak