dzastmi

dzastmi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

kurczak ze szpinakiem i twarozkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

roladki z kurczaka nadziewane szpinakiem i twarozkiem + smażony kalafior

kurczak ze szpinakiem i twarozkiem

Składniki:

kurczak ze szpinakiem i twarozkiem

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 100 gram szpinaku
  • pół cebuli
  • 200g twarożku
  • ćwierć szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyzka musztardy
  • 2 plasterki sera zoltego

 

Sposób przygotowania:

kurczak ze szpinakiem i twarozkiem
Drobno posiekany czosnek i cebule zeszlikć na patelnie, dodać szpinak (mrożony bądż posiekane liście świezego) posolić i doprawic np papryką czy ziolami. dodać wino. podsmażyc i odsąćżyć. przełożyć do miseczki, dodać twarożek, musztardę i wymieszać.

piersi z kurczaka rozbić. rozłożyć, dodać przygotowany farsz i zawinąc spinajać wykałaczkami. posolic z każdej strony. i wsadzić na okolo 25 minut do piekarnika (200 stopni).
okolo 10 minut przed wyjeciem polozyc gruby plasterek sera zoltego posypanego papryka.

miedzy czasie przygotować kalafior:

Kalafior zetrzeć na tarce. czosnek posiekać drobno. Na patelni podsmażyć czosnek na oliwie i roztopionym maśle, dorzucić kalafior. Smażyć kolo 10 minut.