Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kurczaki pieczone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dwa kurczaki pieczone w całości. Z warzywami, dobrze przyprawione, zamarynowane i polane glazurą.

Kurczaki pieczone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczaki pieczone

 

  • kurczak cały świeży - 2 o wadze 1,5kg,
  • marchew - 2,
  • korzeń pietruszki - 2,
  • cebula,
  • papryka mielona - 2 łyżeczki,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • sól - łyżeczka,
  • pieprz,
  • Marynata:
  • piwo - 1/2 szklanki,
  • miód - łyżka,
  • oliwa lub olej - 2 łyżki,
  • musztarda rosyjska Kamis - 3 łyżki,
  • tymianek suszony - 2 łyżki,
  • sól - 1/2 łyżeczki,
  • pieprz - 1/2 łyżeczki,
  • pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki,
  • papryka mielona - łyżeczka,
  • curry - łyżeczka,
  • kolendra mielona - 1/2 łyżeczki,
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki.
  • Glazura:
  • woda - 1/2 szklanki,
  • miód - kopiasta łyżka,
  • musztarda francuska Kamis - łyżka,
  • vegeta - 1/2 łyżeczki;
  • majeranek - 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

Kurczaki pieczone
Kurczaki dokładnie opłukać i osuszyć. Odciąć gruczoły kuprowe. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z łyżeczką soli, po czym wetrzeć w kurczaki. W kurczaki wetrzeć także mieloną paprykę. Warzywa obrać, umyć i pokroić na cienkie kawałki wzdłuż. Składniki marynaty wymieszać i rozprowadzić na kurczakach - na zewnątrz i w środku. Warzywa posypać odrobiną soli i poukładać obok mięsa. Włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką i wstawić na 2 godziny do lodówki. Tuż przed pieczeniem kurczaki polać połową glazury przygotowanej z połowy szklanki ciepłej wody wymieszanej z miodem, pół łyżeczki vegety i musztardy francuskiej. Kurczaki piec pod przykryciem przez godzinę w 200 stopniach. Następnie przewrócić je na drugą stronę i polać pozostałą glazurą. Piec przez kolejne 50 minut w 200 stopniach pod przykryciem. W międzyczasie, mięso można posypać majerankiem i polewać wytworzonym sokiem podczas pieczenia. Jeżeli lubimy chrupiącą skórkę, można zdjąć pokrywkę przed zakończeniem pieczenia i podpiec na rumiano.
Kurczaki pieczone
Kurczaki natrzeć papryką oraz solą wymieszaną z rozdrobnionym czosnkiem
Kurczaki pieczone
Z podanych składników przygotować marynatę i polać nią kurczaki
Kurczaki pieczone
Warzywa ułożyć obok mięsa, najlepiej na dnie naczynia
Kurczaki pieczone
Piecprzez 2 godziny w 200 stopniach, po połowie czasu pieczenia przewrócić ptaszki na drugą stronę