Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczakowe oszczędności :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kupiłam ostatnio kurczaki i przy dzieleniu zostały mi małe kawałki - za mało na gulasz - to zmieliłam.

Kurczakowe oszczędności :

Składniki:

Kurczakowe oszczędności :

 

  • 1 szklanka drobnych kawałków kurczaka
  • 1 jajko
  • 1/5 szklanki śmietanki
  • 2 suche kromki chleba tostowego
  • mini kostka ,,Prażona cebulka "
  • pieprz mielony
  • przyprawa ,, Czerwona czubrica " ( lub np Gyros )
  • bułka tarta do panierowania
  • olej
  • 1 łyżki masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 kawałki żółtego sera ( kostka wielkości 1x2 cm )

 

Sposób przygotowania:

Kurczakowe oszczędności :
Zmielić w malakserze mięso, namoczony w śmietance chleb . Dodać jajko i majonez . Zmiksować. Doprawić kostką cebulową , pieprzem , czubricą ( lub Gyros ) .Podzielić na 4 części . Formować kotleciki - wkładając w każdy kawałek sera . Panierować w bułce tartej.
Rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz , dołożyć masło , skropić 1 łyżką wody i dodusić kotleciki .
Dodaję do masy majonez bo mięso z piersi jest suche a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne .
Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią .
Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi na sznycle lub do pieczenia to wszystkie małe kawałeczki składam razem .Z 2 kurczaków mam porcję na zmielenie i mogę zrobić z tego 4 nieduże kotleciki ( lub pulpety ).