Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Kurcze piersi wsosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wykwintne danie, podawane na specjalne okazje.

Kurcze piersi wsosie żurawinowym

Składniki:

Kurcze piersi wsosie żurawinowym

 

  • (2- 3 osoby)
  • 2 piersi z kurczaka ( pojedyncze)
  • 1 łyżeczka soli do posolenia piersi
  • 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą do przyprawienia piersi
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 250g żurawiny (u mnie suszona)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 2,5 szklanki wody

 

  • makaron( kokardki) - 1,5 szklanki ( opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli do posolenia wody w której gotujemy makaron

Sposób przygotowania:

Kurcze piersi wsosie żurawinowym
Piersi z kurczaka płuczemy,osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy zbędne błony. Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą ( tutaj można użyć ulubionej mieszanki). Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (najlepiej grillowej), kładziemy piersi i obsmażamy z dwóch stron, następnie zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem ok 15 minut. Następnie przewracamy piersi i smażymy kolejne 15 minut. W między czasie... Żurawinę przesypujemy do rondla o grubym dnie, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy, aż żurawina będzie miękka, prawie rozpadająca się. Przyprawiamy cynamonem i solą. Gotowałam ciągle pod przykryciem na małym ogniu, do momentu wyciągnięcia z patelni kurczaka. Następnie gotujemy makaron w osolonym wrzątku - al dente. Podałam piersi pokrojone w grube plastry na makaronie, polane sosem żurawinowym z żurawiną. * Gdy używacie świeżej żurawiny dodajcie łyżeczkę cukru podczas gotowania.