Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Kurczę w sosie brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciekawy przepis na obiad rodzinny

Kurczę w sosie brzoskwiniowym

Składniki:

Kurczę w sosie brzoskwiniowym

 

  • 2 łyżki masła
  • 4 kurze piersi
  • 2 posiekane cebule
  • 1 posiekany ząbek czosnek
  • 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 398 ml brzoskwiń z puszki, zachować 1/2 syropu
  • 290-300 ml kremowej zupy pieczarkowej
  • 2 łyżeczki bazylii
  • migdały pokrojone w paseczki według uznania
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczę w sosie brzoskwiniowym
Na patelni z pokrywką stopić masło i podsmażyć piersi. W połowie smażenia dodać cebulę, czosnek i paprykę. Wyjąć mięso a z patelni zebrać tłuszcz. Kurczaka z powrotem włożyć na patelnię. wmieszać syrop, zupę oraz bazylię. Przykryć i dusić 30 minut na wolnym ogniu. Dodać brzoskwinie pokrojone w paseczki. Podgrzewać przez kilka minut. Udekorować migdałami. Najlepiej smakuje z ryżem.
Zupę pieczarkową można zastąpić rosołem.

Tagi:

zupa