Kurki duszone
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
O, kurka!

Grzyby « poprzedni | następny »
Pyza - Przepis na: Kurki duszone offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kurki duszone
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Kurki to leśne złoto. Bardzo smaczne grzyby, można je przyrządzać na wiele sposobów.


trudność: łatwe
czas:

Kurki duszone - SKŁADNIKI:

  • 1 kg świeżych kurek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Kurki duszone - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby dokładnie oczyścić z resztek ściółki, opłukać, dobrze osączyć. Większe sztuki można pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu roztopić masło, wrzucić cebulkę, zeszklić, dodać grzyby i czosnek, smażyć mieszając aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 5-8 min. Następnie odkryć, doprawić solą i pieprzem, dodać połowę natki, wymieszać, ew. smażyć jeszcze chwilę aby odparować nadmiar wody. Podawać posypane resztą natki. Świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami albo jako dodatek do mięs.



Jeśli ktoś lubi może zabielić sos kwaśną śmietaną albo jogurtem naturalnym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kurki duszone (strona 1 z 1)  
dusia30

dusia30
offline

2010-07-18 13:38
Uwielbiam kurki!5
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2010-07-19 04:19
Ja kurki moge sobie tylko poogladac na takich pieknych zdjeciach i poczytac ten pyszny przepis...5..:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Grzyby
Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze Krążki cukiniowe z grzybami leśnymi
Jesienna zapiekanka makaronowa Zapiekana kasza gryczana Szybki omlet z kurkami
Krem z kurek z grzankami Krokiety z pieczarkami, oliwkami i mozzarellą Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką
Kotleciki jaglane z pieczarkami Marynowane grzybki Podgrzybek marynowany z cebulką i marchewką

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane