Kurki duszone
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami

Grzyby « poprzedni | następny »
Pyza offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1
Kurki duszone
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Kurki to leśne złoto. Bardzo smaczne grzyby, można je przyrządzać na wiele sposobów.


trudność: łatwe
czas:

Kurki duszone - SKŁADNIKI:

  • 1 kg świeżych kurek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Kurki duszone - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby dokładnie oczyścić z resztek ściółki, opłukać, dobrze osączyć. Większe sztuki można pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu roztopić masło, wrzucić cebulkę, zeszklić, dodać grzyby i czosnek, smażyć mieszając aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 5-8 min. Następnie odkryć, doprawić solą i pieprzem, dodać połowę natki, wymieszać, ew. smażyć jeszcze chwilę aby odparować nadmiar wody. Podawać posypane resztą natki. Świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami albo jako dodatek do mięs.



Jeśli ktoś lubi może zabielić sos kwaśną śmietaną albo jogurtem naturalnym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kurki duszone (strona 1 z 1)  
dusia30

dusia30
offline

2010-07-18 13:38
Uwielbiam kurki!5
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2010-07-19 04:19
Ja kurki moge sobie tylko poogladac na takich pieknych zdjeciach i poczytac ten pyszny przepis...5..:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Grzyby
Placuszki kurkowo-brokułowe Pularda ze smardzami Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli
Ryżowo-grzybowy placek na zimno Dyniowe naleśniki Eli z grzybami leśnymi Pierogi z kapustą i grzybami
Maślana zupa pieczarkowo-kurkowa z makaronem Marynowane kurki Pierogi z burakami i grzybami
Pierogi z kurkami i kapustą Pasztet z ciecierzycy, grzybów i pieczonej dyni Pałki w sosie z opieniek

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane