Kurki duszone
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami

Grzyby « poprzedni | następny »
Pyza - Przepis na: Kurki duszone offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kurki duszone
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Kurki to leśne złoto. Bardzo smaczne grzyby, można je przyrządzać na wiele sposobów.


trudność: łatwe
czas:

Kurki duszone - SKŁADNIKI:

  • 1 kg świeżych kurek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Kurki duszone - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby dokładnie oczyścić z resztek ściółki, opłukać, dobrze osączyć. Większe sztuki można pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu roztopić masło, wrzucić cebulkę, zeszklić, dodać grzyby i czosnek, smażyć mieszając aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 5-8 min. Następnie odkryć, doprawić solą i pieprzem, dodać połowę natki, wymieszać, ew. smażyć jeszcze chwilę aby odparować nadmiar wody. Podawać posypane resztą natki. Świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami albo jako dodatek do mięs.



Jeśli ktoś lubi może zabielić sos kwaśną śmietaną albo jogurtem naturalnym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kurki duszone (strona 1 z 1)  
dusia30

dusia30
offline

2010-07-18 13:38
Uwielbiam kurki!5
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2010-07-19 04:19
Ja kurki moge sobie tylko poogladac na takich pieknych zdjeciach i poczytac ten pyszny przepis...5..:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Grzyby
Zupa kurkowa z makaronem Risotto pełne jesieni Pizza z aromatycznymi kurkami
Sos grzybowo-śmietanowy Zupa ze świeżymi opieńkami Sos ze świeżych podgrzybków
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami Gulasz z grzybami Sałatka z boczniakami i jajkiem
Sałatka z boczniakami i kalafiorem Drobiowa rolada z ogórkiem i pieczarkami Schabik w śmietanowym sosie z podgrzybków

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane