jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kurkowe spaghetti

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Obiad podany z udziałem kurek powstaje bardzo szybko i prosto. Makaron i sos śmietanowy do tego delikatne w smaku kurki- polecam to połączeni smaków!

Kurkowe spaghetti Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurkowe spaghetti

 

  • Składniki:
  • 450-500 gram kurek,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • Olej do smażenia (2 łyżki),
  • Opakowanie makaronu spaghetti (0,5 kg),
  • 250 ml śmietanki 30 %,
  • 150 gram sera pleśniowego,
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego z kostki,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • pieprz, sól do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Kurkowe spaghetti
Kurki przepłukujemy i osuszamy. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju (lub maśle). Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przygotowane grzyby. Grzyby obsmażamy, a następnie podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Miedzy czasie przygotowujemy sos śmietanowo- serowy oraz gotujemy makaron. Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy. Sos: Na patelnię lub do garczka przelewamy śmietankę. Dodajemy do niej pokrojony ser pleśniowy. Całość podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenie sera, a później do zagęszczenia. Pod koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gdy sos będzie gotowy łączymy go z makaronem. Porcjujemy na talerze. Na makaron wykładamy przygotowane kurki. Całość posypujemy natką pietruszki. Podajemy!
Kurkowe spaghetti
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
Kurkowe spaghetti
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Delikatnie rumienimy
Kurkowe spaghetti
Kurki płukamy pod bieżąca woda i osuszamy
Kurkowe spaghetti
Gotowe, osuszone grzyby dodajemy do cebuli

Tagi:

makaron sery ser