Strona główna Kurkuma nie do wszystkiego

Kurkuma nie do wszystkiego

cherry - Porady kulinarne: Kurkuma nie do wszystkiego offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 664
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kurkuma nie do wszystkiego
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Zobacz do czego dodać kurkumę, a kiedy lepiej nie.


Kurkuma jest jako przyprawa stosowana obecnie coraz częściej, nazywana jest nawet indyjskim szafranem. Daje przyprawom intensywny żółty smak – lub – jeśli dodamy jej odpowiednio mniej – jasnożółty.

Inaczej niż w przypadku szafranu – pozyskiwana jest nie z pręcików kwiatów, ale z kłączy.

Co istotne – najpierw owe kłącza gotuje się, a dopiero potem studzi, wysusza i miele.

Kurkumę można dodawać głównie ze względu na barwę – do ryżu, by uzyskać inny niż biały kolor. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością – jak ze wszystkim także tutaj trzeba zachować umiar. Zbyt dużo kurkumy sprawi, że danie będzie niesmaczne. Ma zapach przypominający pieprz oraz piżmo z delikatną nutą imbiru. 

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Kurkuma nie do wszystkiego  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane