Strona główna Kurkuma nie do wszystkiego

Kurkuma nie do wszystkiego

cherry - Porady kulinarne: Kurkuma nie do wszystkiego

Złoty Ekspert
Artykuły: 664
zdjęcia: 1 z 1
Kurkuma nie do wszystkiego
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Zobacz do czego dodać kurkumę, a kiedy lepiej nie.


Kurkuma jest jako przyprawa stosowana obecnie coraz częściej, nazywana jest nawet indyjskim szafranem. Daje przyprawom intensywny żółty smak – lub – jeśli dodamy jej odpowiednio mniej – jasnożółty.

Inaczej niż w przypadku szafranu – pozyskiwana jest nie z pręcików kwiatów, ale z kłączy.

Co istotne – najpierw owe kłącza gotuje się, a dopiero potem studzi, wysusza i miele.

Kurkumę można dodawać głównie ze względu na barwę – do ryżu, by uzyskać inny niż biały kolor. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością – jak ze wszystkim także tutaj trzeba zachować umiar. Zbyt dużo kurkumy sprawi, że danie będzie niesmaczne. Ma zapach przypominający pieprz oraz piżmo z delikatną nutą imbiru. 

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Kurkuma nie do wszystkiego  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane