Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kurkumowy chlebek z rodzynkami i pistacjami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chlebek w smaku jest słodkawy i najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem. Ma kolor intensywnie żółty dzięki dodanej kurkumy.

Kurkumowy chlebek z rodzynkami  i pistacjami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurkumowy chlebek z rodzynkami i pistacjami

 

Sposób przygotowania:

Kurkumowy chlebek z rodzynkami i pistacjami
To taki nietypowy chlebek, ale bardzo zdrowy z dodatkiem kurkumy.

Tym razem do mojej mąki bazowej, czyli krupczatki dodałam mąkę żytnią razową. Wymieszałam je w misce. Ziarna takie jak: biały sezam, słonecznik łuskany oraz orzechy pistacjowe uprażyłam na suchej patelni i później dodałam do mąki.

Następnie dodałam ½ łyżeczki kurkumy i wymieszałam. Wsypałam także rodzynki królewskie. Później dodałam sól oraz cukier trzcinowy. Po każdym dodaniu składnika mieszałam łyżką drewnianą. Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski.

Kefir, który był w temperaturze pokojowej zmieszałam z letnią wodą i dolałam do całości. Całość pozostawiłam w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

Po upływie tego czasu przełożyłam do foremek silikonowych i pozostawiłam jeszcze na 25 minut. W tym czasie nagrzałam piekarnik do 200 stopni.

Gotowe chlebki wstawiłam do piekarnika na 20 mniut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze przez 35 minut.

Chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.

Smacznego !
Kurkumowy chlebek z rodzynkami  i pistacjami
Widok pieczonych chlebków w piekarniku w foremkach silikonowych

Tagi:

chleb pieczywo