KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Kuropatwa ala Kristofe.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Delikatna kuropatwa z buraczkami.

Kuropatwa ala Kristofe. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kuropatwa ala Kristofe.

 

  • kuropatwa,
  • sól, pieprz, jałowiec, czosnek do natarcia,
  • kilka plasterków słoniny i boczku,
  • szklanka czerwonego wina,
  • buraczki konserwowe,

 

  • sos:
  • kilka prawdziwków,
  • 3 śliwki wędzone,
  • sól, pieprz do smaku,
  • łyżka sosu sojowego,
  • płyn powstały podczas pieczenia,

Sposób przygotowania:

Kuropatwa ala Kristofe.
Kuropatwę myjemy, osuszamy, całą dokładnie nacieramy solą, pieprzem, jałowcem i czosnkiem, tak natartą wkładamy do lodówki na 12 godzin. Następnie cienkimi plasterkami słoniny i boczku obkładamy całego ptaka, zapewni to jędrność mięsa. Przygotowaną kuropatwę wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 280 stopni na 30-40 minut, podczas pieczenia polewać czerwonym wytrawnym winem. Gotową odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, w tym czasie na płynie z pieczenia przygotowujemy sos, dodajemy grzyby, śliwki wędzone, przyprawy i gotujemy aż płyn się zredukuje, gotowym polewamy ptaki, układamy na talerzu z buraczkami i zieleniną. SMACZNEGO.
Kuropatwa ala Kristofe.
Po pierwsze dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy.
Kuropatwa ala Kristofe.
Nacieramy przyprawami i odstawiamy na kilka godzin.
Kuropatwa ala Kristofe.
Do gotowego dania dodajemy buraczki czerwone.