Boody

Boody

Kucharz
[Przepisów: 5]

Kuropatwa z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

jest to przepis uwielbiam go robic

Kuropatwa z pomidorami

Składniki:

Kuropatwa z pomidorami

 

  • 1 kuropatwa zwykle 1/2 kg
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1ząbek czosnku
  • 1liść laurowy
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 4 pomidory
  • 1/2 zioł do pizzy

Sposób przygotowania:

Kuropatwa z pomidorami
Umytą i osuszaną kuropatwę posolić i oprószyć pieprzem. Obsmazyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem ząbka czosnku, cebuli i listka laurowego. Dodać pół szklanki gorącej wody, przykryć i dusić na małym ogniu około godzinę aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć kuropatwę wlać białe wino włożyć umyte obrane ze skórki i pokrojone w plastry pomidory Całość dusić przez kilka minut pod przykryciem. Doprawić do smaku salą i ziołami a następnie przetrzeć przez sito.Takprzygotowanysos podawać do kuropatwy