Kurpiowskie bliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do spróbowania.....

 Kurpiowskie bliny

Składniki:

Kurpiowskie bliny

 

  • 1 kg mąka pszenna,
  • 5 szt jajka,
  • 4 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 0,5 szklanki cukier,
  • 1,1 litra maślanka,
  • 1 szczypta Sól,
  • klarowane masło,
  • 1 opakowanie cukier waniliowy,
  • 0,5 szklanki cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Kurpiowskie bliny
Najpierw mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Żółtka utrzeć z cukrem do białości.Cukier waniliowy zmielić na puder ,wymieszać z cukrem pudrem. Dodawać kolejno podczas miksowania:mąke z proszkiem, sól oraz maślankę.Do ciasta dodać ubitą na sztywno piane z białek z szczyptą soli. Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Tagi:

jajko jajka