Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kurze nogi w majonezowo-keczupowym sosie

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Zapiekane nogi kurczaka pod majonezowo-ketchupowa pierzynka. Warte wypróbowania.

Kurze nogi w majonezowo-keczupowym sosie

Składniki:

Kurze nogi w majonezowo-keczupowym sosie

 

  • 2 duze uda z kurczaka,
  • spora cebula,
  • 2 zabki czosnku,
  • 3 kopiaste lyzki majonezu,
  • 2 lyzki ketchupu, najlepiej pikantnego,
  • przyprawa do kurczaka , np.: ``Prymat``,
  • vegeta, sól pieprz, papryka czerwona, pieprz,
  • niewielki kawalek zóltego sera,
  • folia do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Kurze nogi w majonezowo-keczupowym sosie
Kurczaka oplukac i osuszyc. Naciac z obu stron w paski lub kratke, dosyc gleboko, aby przyprawy dotarly do glebszych partii miesa.Natrzec przyprawa do kurczaka i vegeta, odstawic do lodowki na okolo godzine. Cebule dpokroic w polpiorka, o ok 0,5 cm grubosci. Przygotowac sos: do szklanki, wrzucic majonez, ketchup, posiekany drobno czosnek, papryke, sol, pieprz, (chili), dobrze wymieszac. Rozgrzewamy piekarnik. Forme do pieczenia wykladamy kawalkiem folii, tak, aby jej koncami, mozna bylo zawinac szczelnie kurczaka. Na folie, kladziemy mieso, polewamy je dokladnie sosem i posypujemy cebula. Zawijamy szczelnie folia i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, zapiekamy przez ok 30 minut, po czym odkrywamy brzegi folii, na wierzch ukladamy pokrojony dosc cienko ser i zapiekamy bez przykrycia przez 15 minut, nastepnie zwiekszamy nieco temperature ( w razie potrzeby) i przez ok 5-10 minut zrumieniamy. Cebule, przed pieczeniem, mozna dodatkowo opruszyc delikatnie sola i oregano. Smacznego