Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Kurze pałki faszerowane

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne danie obiadowe!!!!

Kurze pałki faszerowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurze pałki faszerowane

 

  • 5 podudzi z kurczaka
  • mięso z 1 dużego uda (30 dag)
  • 1 mała cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 1łyżka masła extra do smażenia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • przyprawa warzywna typy vegeta
  • 2 lyżki octu balsamicznego
  • słodka papryka w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 mała marchewka (1łyżka)

 

Sposób przygotowania:

Kurze pałki faszerowane
Nóżki wytrybować, delikatnie wyluzowując kość przez nacięcie wokół kostki na górze i na dole.Kostki można wykorzystać np. do ugotowania zupy.Każdą nóżkę natrzeć vegetą, papryką słodką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Popieprzyć.Skropić octem balsamicznym Odłożyć na 30 min. Farsz Mięso zemleć. Pieczarki i marchewkę oczyścić i zetrzeć na jarzynowej tarce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoto. Dodać pieczarki i marchewkę, dusić kilka minut. Połączyć składniki farszu. wbić żółtko (białko można wykorzystać do czego innego). Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać dokładnie. Do każdej nóżki włożyć farsz, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i obsmażyć pałki na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić ok. 35-40 minut Podaję z sosem pieczarkowym.
Kurze pałki faszerowane
Kurze pałki faszerowane
Pałeczki natrzeć wewnątrz i na zewnątrz przyprawami
Kurze pałki faszerowane
Mięso zemleć i dodać pieczarki i przyprawy
Kurze pałki faszerowane
nNadziane pałeczki obsmażyć na oleju z masłem