donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Kurze udka w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Udka kurczaka to jedna z lepszych jak dla mnie jego części, można je przyrządzić na wiele sposobów, ja podam mój na klasyczne udka.

Kurze udka w sosie własnym

Składniki:

Kurze udka w sosie własnym

 

  • 2 udka z kurczaka wraz z pałkami
  • 3 cebule
  • olej
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurze udka w sosie własnym
Udka myję, odkrawam od nich pałki, obtaczam w przyprawie do kurczaka, soli, pieprzu. Wrzucam na rozgrzany olej i podsmażam z obydwu stron-każda po 3 minuty.

Następnie wrzucam do nich pokrojoną w paseczki cebulkę, Wszystko zalewam wodą i duszę w sosie własnym przez 40minut, dopóki mięsko nie będzie odchodziło nam od kości. 

Gotowego kurczaka w sosie z cebulką podaję na talerzyku z dowolnymi dodatkami.