Strona główna Kuskus izraelski ze szparagami i fetą

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą

Makarony, Z serem « poprzedni | następny »
Polpal - Przepis na: Kuskus izraelski ze szparagami i fetą offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 141
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Kuskus izraelski ze szparagami i fetą
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Kuskus izraelski jest też czasem zwany perłowym.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą - SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie kuskusu izraelskiego (1 1/3 szklanki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 3/4 bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 450 g szparagów
  • 100 g brązowych pieczarek
  • 3 cebulki ze szczypiorkiem
  • 300 g pomidorów
  • 170 g sera feta
  • 2 - 3 łyżek octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą - PRZYGOTOWANIE:

Ząbek czosnku pokroić i podsmażyć na 1 łyżce oliwy ok. 1 minuty, uważać żeby się nie przypalił. Dodać kuskus i smażyć 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać bulion i gotować na małym ogniu 12 minut, zostawić do ochłodzenia. Pieczarki umyć, osuszyć, przekroić na 4. Szparagi umyć, osuszyć i odciąć dolne końce, pociąć na kawałki 3 do 5 cm. Na łyżce oliwy smażyć szparagi - najpierw te części środkowe kilka minut, następnie dodać pieczarki i końcówki szparagów, smażyć tak długo, aż szparagi będą pół miękkie - na chrupko. Na minutę przed końcem smażenia wrzucić pokrojone cebulki ze szczypiorkiem. W dużej misce zmieszać razem kuskus, usmażone szparagi, rozdrobniony ser i pokrojone pomidory - jeśli pomidory mają twardą skórkę to można obrać. Polać octem jabłkowym i oliwą, dodać sól i pieprz do smaku, jeszcze raz dobrze wymieszać i podawać schłodzone lub lekko ciepłe - jak kto lubi.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kuskus izraelski ze szparagami i fetą  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makarony
Łazanki z podgrzybkami Lasagne z dyni i masłem szałwiowym Lasagne z grillowanymi warzywami
Makaron  z brokułami i łososiem Makaron z borowikami i dynią Spaghetti z bułką tartą i anchois
Makaron z cukinią i łososiem Makaron po meksykańsku - ostra potrawka Makaron z cukinią
Łazanki z kapustą kiszoną Makaron z białym serem i wiśniami Ravioli z pieczarkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane