Strona główna Kuskus izraelski ze szparagami i fetą

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą

Makarony, Z serem « poprzedni | następny »
Polpal - autor przepisu Kuskus izraelski ze szparagami i fetą offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 129
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Kuskus izraelski ze szparagami i fetą
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Kuskus izraelski jest też czasem zwany perłowym.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą - SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie kuskusu izraelskiego (1 1/3 szklanki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 3/4 bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 450 g szparagów
  • 100 g brązowych pieczarek
  • 3 cebulki ze szczypiorkiem
  • 300 g pomidorów
  • 170 g sera feta
  • 2 - 3 łyżek octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą - PRZYGOTOWANIE:

Ząbek czosnku pokroić i podsmażyć na 1 łyżce oliwy ok. 1 minuty, uważać żeby się nie przypalił. Dodać kuskus i smażyć 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać bulion i gotować na małym ogniu 12 minut, zostawić do ochłodzenia. Pieczarki umyć, osuszyć, przekroić na 4. Szparagi umyć, osuszyć i odciąć dolne końce, pociąć na kawałki 3 do 5 cm. Na łyżce oliwy smażyć szparagi - najpierw te części środkowe kilka minut, następnie dodać pieczarki i końcówki szparagów, smażyć tak długo, aż szparagi będą pół miękkie - na chrupko. Na minutę przed końcem smażenia wrzucić pokrojone cebulki ze szczypiorkiem. W dużej misce zmieszać razem kuskus, usmażone szparagi, rozdrobniony ser i pokrojone pomidory - jeśli pomidory mają twardą skórkę to można obrać. Polać octem jabłkowym i oliwą, dodać sól i pieprz do smaku, jeszcze raz dobrze wymieszać i podawać schłodzone lub lekko ciepłe - jak kto lubi.



Komentarze do Kuskus izraelski ze szparagami i fetą  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makarony
Danie ala spaghetti bolognese Makaron spaghetti z wieprzowiną i warzywnym sosem Makaron w kremowym sosie kiełbaskowym
Makaron spaghetti z gulaszem wieprzowym z papryką Makaron z kurczakiem i szparagami Makaron na rukoli w sosie pomidorowym
Spaghetti z mięsem mielonym Makaron spaghetti z pieczarkami i pomidorami Makaron z klopsikami i sosem
Lekka sałatka łazankowa z szynką włoską Makaron z pieczarkami Pappardelle z homarem i mulami
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane