Strona główna Kuskus izraelski ze szparagami i fetą

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą

Makarony, Z serem « poprzedni | następny »
Polpal - Przepis na: Kuskus izraelski ze szparagami i fetą offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 142
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Kuskus izraelski ze szparagami i fetą
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Kuskus izraelski jest też czasem zwany perłowym.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą - SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie kuskusu izraelskiego (1 1/3 szklanki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 3/4 bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 450 g szparagów
  • 100 g brązowych pieczarek
  • 3 cebulki ze szczypiorkiem
  • 300 g pomidorów
  • 170 g sera feta
  • 2 - 3 łyżek octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą - PRZYGOTOWANIE:

Ząbek czosnku pokroić i podsmażyć na 1 łyżce oliwy ok. 1 minuty, uważać żeby się nie przypalił. Dodać kuskus i smażyć 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać bulion i gotować na małym ogniu 12 minut, zostawić do ochłodzenia. Pieczarki umyć, osuszyć, przekroić na 4. Szparagi umyć, osuszyć i odciąć dolne końce, pociąć na kawałki 3 do 5 cm. Na łyżce oliwy smażyć szparagi - najpierw te części środkowe kilka minut, następnie dodać pieczarki i końcówki szparagów, smażyć tak długo, aż szparagi będą pół miękkie - na chrupko. Na minutę przed końcem smażenia wrzucić pokrojone cebulki ze szczypiorkiem. W dużej misce zmieszać razem kuskus, usmażone szparagi, rozdrobniony ser i pokrojone pomidory - jeśli pomidory mają twardą skórkę to można obrać. Polać octem jabłkowym i oliwą, dodać sól i pieprz do smaku, jeszcze raz dobrze wymieszać i podawać schłodzone lub lekko ciepłe - jak kto lubi.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kuskus izraelski ze szparagami i fetą  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makarony
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami Makaron z kurczakiem i dynią Słodka zapiekanka makaronowa
Makaron z sosem śmietanowym z kukurydzą Wstążki z sosem serowo-orzechowym Paprykowa potrawka z dynią podana z makaronem
Spaghetti z pomidorami i bakłażanem Pomidorowe fusilli z cukinią i szpinakiem Makaron ze szpinakiem
Serowe tagliatele z fasolką Makaron z mięsem i kalarepką Sałatka makaronowa z selerem i mozarellą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane