Strona główna Kuskus izraelski ze szparagami i fetą

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą

Makarony, Z serem « poprzedni | następny »
Polpal - Przepis na: Kuskus izraelski ze szparagami i fetą offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 141
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Kuskus izraelski ze szparagami i fetą
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Kuskus izraelski jest też czasem zwany perłowym.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą - SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie kuskusu izraelskiego (1 1/3 szklanki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 3/4 bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 450 g szparagów
  • 100 g brązowych pieczarek
  • 3 cebulki ze szczypiorkiem
  • 300 g pomidorów
  • 170 g sera feta
  • 2 - 3 łyżek octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Kuskus izraelski ze szparagami i fetą - PRZYGOTOWANIE:

Ząbek czosnku pokroić i podsmażyć na 1 łyżce oliwy ok. 1 minuty, uważać żeby się nie przypalił. Dodać kuskus i smażyć 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać bulion i gotować na małym ogniu 12 minut, zostawić do ochłodzenia. Pieczarki umyć, osuszyć, przekroić na 4. Szparagi umyć, osuszyć i odciąć dolne końce, pociąć na kawałki 3 do 5 cm. Na łyżce oliwy smażyć szparagi - najpierw te części środkowe kilka minut, następnie dodać pieczarki i końcówki szparagów, smażyć tak długo, aż szparagi będą pół miękkie - na chrupko. Na minutę przed końcem smażenia wrzucić pokrojone cebulki ze szczypiorkiem. W dużej misce zmieszać razem kuskus, usmażone szparagi, rozdrobniony ser i pokrojone pomidory - jeśli pomidory mają twardą skórkę to można obrać. Polać octem jabłkowym i oliwą, dodać sól i pieprz do smaku, jeszcze raz dobrze wymieszać i podawać schłodzone lub lekko ciepłe - jak kto lubi.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kuskus izraelski ze szparagami i fetą  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makarony
Spagetti z sosem  marchewkowo-cukiniowym z natką Spaghetti z mięsnym sosem z zielonymi oliwkami Spaghetti  all`Amatriciana wersja rzymska
Błyskawiczny makaron z łososiem i rukolą Makaron z kurkami Makaron z sosem porowym i filetem z kurczaka
Makron z cukinią i kurczakiem Łazanki z podgrzybkami Lasagne z dyni i masłem szałwiowym
Lasagne z grillowanymi warzywami Makaron  z brokułami i łososiem Makaron z borowikami i dynią

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane