SUPERPRZEPIS

Kuskus razowy z dynią makaronową

  • Polpal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kuskus razowy z dynią makaronową Więcej zdjęć (2)

Kuskus razowy z dynią makaronową, cieciorką, papryką i cebulą.

Składniki:

Kuskus razowy z dynią makaronową

 

  • 1 szklanka kuskusu razowego
  • 600 g dyni makaronowej
  • 440 g cieciorki w puszce
  • 1 cebula
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • po pół łyżeczki: mielonego ziela angielskiego, mielonego imbiru w proszku, ziaren gorczycy, pieprzu cayenne
  • sół morska i świeżo mielony pieprz czarny do smaku
  • zielona pietruszka lub kolendra
  • sok z cytryny opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Kuskus razowy z dynią makaronową
Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Dynię przekroić, usunąć nasiona w środku, pokroić w paski i obrać - ta dynia ma niezmiernie twardą skórkę i trzeba bardzo ostrożnie obierać, następnie pokroić na małe kawałki. Przygotować warzywa: cebulę i czosnek obrać i pokroić, z papryki usunąć gniazda nasienne i błonki i pokroić. Na oleju podsmażyć cebulę, po zaszkleniu cebuli dodać czosnek i po chwili przyprawy i następnie paprykę i dynię oraz cieciorkę - jeśli zalewa cieciorki jest smaczna to można ją użyć a jeśli nie to odlać i dodać wody tak jak na bigos - tyle tylko, żeby wszystko się połączyło w gotowaniu i ugotować do miękkości, ok. 15 minut powinno wystarczyć. Podać z osobno przygotowanym kuskusem razowym, pokropić sokiem cytrynowym na talerzu opcjonalnie.
Kuskus razowy z dynią makaronową
Dynia makaronowa, w j. ang. spaghetti squash