aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Kuskus z kurczakiem po meksykańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Soczyste kawałki kurczaka w pikantnym, pomidorowym sosie ze słodką kukurydzą i delikatną czerwoną fasolą.

Kuskus z kurczakiem po meksykańsku

Składniki:

Kuskus z kurczakiem po meksykańsku

 

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1/2 puszki kukurydzy (można dodać całą),
  • 1 woreczek kuskus
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 200 ml wody,
  • olej do smażenia,
  • sól pieprz,
  • słodka i ostra papryka (wg. uznania)
  • tabasco (opcjonalnie),

Sposób przygotowania:

Kuskus z kurczakiem po meksykańsku
Kurczaka opłucz, oczyścić i pokrój w dużą kostkę, następnie dopraw solą i pieprzem. Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj kurczaka i podsmaż, dorzuć pokrojoną w paski paprykę. Całość smażyć do czasu gdy papryka lekko zmięknie.

Przełóż wszystko do garnka (lub pozostaw na patelni jeśli jest wystarczająco duża), podlej wodą, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj i dosyp kukurydzę oraz czerwoną fasolkę.Kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj do sosu.